Pêşniyarên Xwarinê ji bo Qebizbûnê

 Îro ez dixwazim ji we re behsa "qebbûnê" bikim, ku li seranserê cîhanê û li welatê me pirsgirêkek rûvî ye.



 Qebizbûn pirsgirêkek rûvî ye ku tê de mirov xwedan tevgerên rûvî yên nerehet an kêm caran dibe. Bi gelemperî, herikîna rûvî ya mirovî wekî qebiz tê hesibandin dema ku ew di hefteyê de kêmtirî sê caran zuwa û hişk derbas dibin. Xalê hişk û zuha encama wê ye ku kolon pir zêde avê digire. Bi gelemperî, dema ku xwarin di kolonê re derbas dibe (wekî rovîya mezin jî tê zanîn), kolon av dema ku felqê çêdike digire. Dema ku girêbestên masûlkeyên kolonê hêdî an sist in, stoyê pir hêdî di nav kolonê de dimeşe, û dibe sedem ku av pir zêde were kişandin.


 Çi dibe sedema qebizbûnê?


 Hin ji sedemên herî gelemperî yên qebîlbûnê ev in:


 Derman


 nebûna temrîn


 Kêmxwarina avê


 Kêmasiya xwarina fîberê ya xwarinê


 sendroma rovî ya hêrsbûyî


 Nehezkirina xwestekên ku ji bo herikandina rûvî


 Guhertinên di adet an şêwaza jiyanê de, wekî rêwîtiyê, ducaniyê, û pîrbûnê


 Pirsgirêkên bi fonksiyona rûvî


 Îstîsmarkirina laxatives


 Gelek caran, qebîl dikare bi "xwarin" û guhartinên şêwaza jiyanê ku nîşanan kêm dike û pêşî li rewşê digire were derman kirin.


 Ji bo qebizê çi baş e?


 Tedawî dikare bibe:


 1. Guhertinên xwarinê: Xwarinek ku rojane 20 heta 35 gram fîber tê de hene, di avakirina felqên nerm û mezin de dibe alîkar. Legus, dexl, fêkiyên teze û sebze xwarinên bi fîber in. Xwarinek bi van maddeyan dewlemend dibe alîkar ku pêşî li qebizbûnê bigire. Bisînorkirina xwarinên wekî xwarinên pêvajoyî yên ku kêm fîber hene an tune ne jî ji bo tenduristiya giştî û tenduristiya rûvî pir girîng e.


 2. Vexwarina xwarinên bi naveroka probiyotîk a rojane ji bo tenduristiya rûvî pir girîng e. Naveroka probiyotîk di hemî hilberên ku pêvajoya fermentasyonê lê tê sepandin de zêde ye. Mastê malê, kefîr, tirş, sîrke mînakên van baş in.


 3. Guhertinên şêwaza jiyanê yên wekî zêdebûna vexwarina avê, werzîşên birêkûpêk, û wextê têr ji bo herikîna rûvî ya rojane jî dibin alîkar ku pêşîlêgirtin/dermankirina qebizbûnê.

Yorum Gönder

0 Yorumlar